Tawaran Murah Hotel

Isnin, Mei 11, 2009

Madras Nur

Madras Nur

Al-Habib Umar ben hafidz tidak dapat hadir ke Malaysia dan Brunei kerana ada hal yg menyebabkan beliau harus pulang ke Tarim, Yemen - Sungguh, berita yg menyedihkan bagi para muhibbin yang ternanti – nanti untuk menadah hati dan bertatap wajah langsung dengan ahlul bayt rasulullah solallah alaihi wasallam. Sudah hampir setahun lebih rasanya bumi Malaysia tidak menerima kunjungan habib. Janganlah habib merajuk dengan orang Malaysia .. InsyaAllah mudah – mudahan ada kesempatan dan rezeki untuk bertemu beliau di lain kesempatan..
Ada apa dengan Madras nur ?
2 hari lepas saya ke Madras nur ( terletak di lembah pantai petaling Jaya) – Tempat pengajian yang diilhamkan dan diberi nama oleh Habib umar sendiri ( ditubuhkan lebih kurang 2 tahun lepas ). Yang menariknya, silibus pengajian disini juga ditetapkan oleh al Habib. Sistem pengajian disini juga katanya ala – ala pengajian di Yemen – Para muallim akan berganti – ganti mensyarahkan Hadith , Tafsir Quran, Tasawwuf dan masalah Fiqh. Majlis akan diakhiri dengan bacaan Yasin dan doa penutup majlis. Akhir sekali para pelajar akan bersolat fardhu zuhur secara berjemaah dan biasanya dengan tambahan bacaan qunut. ( Dengarnya seperti yg diamalkan di Darul mustofa, Yemen )
Pada hari ahad minggu pertama pula, Majlis akan diteruskan dengan bacaan qasidah dan burdah dikalangan muslimat yg mana dipimpin oleh para Habibah. Mudah - mudahan menjadi majlis yang penuh dengan rahmat dan keberkahan. Ameen..
Ada lagi yang istimewa tentang madras nur. Istimewanya, habib umar ben hafidz telah berkenaan mendoakan para penuntut ilmu yg belajar disini. Syair yg terkandung doa dibawah dikarang sendiri oleh Habib umar dalam perjalanan beliau ke Madras nur. يا مدرس النور يا ما ابركك مجلس حضورتحضر بك أرواح أرباب الصفا والخيورورَّاث طه النبي المختار بدر البدورومن حضرفيك حاز المعرفة والسرورياربنا اشرح لمن يحضر جميع الصدورواصلح لهم شأنهم كله وكل الأموروهب لهم عافية في الباطنه والظهورواسقيم يا إلهي من شراب طهورشراب خير الورى المختار بدر البدوروعترته والصحابة الليوث الصدورأهل التقى والنقا وأهل الكسب الأجورونفعهم عم أهل البروأهل البحوربصدقهم مع إلهي العزيز الغفوربجاههم مدرس الأنوار يزداد نوريعم نفعه لأحياناو من في القبورينال حاضره غفران الإله الغفورويدرك الود من طه الحبيب الشكورعليه صلى إلهي في المساء والبكوروالآل والصحب ما هبت نسيم السحوروما شرح ربنا بالنور منا الصدوروالحمدلله دايم في الخفا والظهورMadras Nur - Mudah - mudahan menjadi tempat perhimpunan para muhibbin dalam mengikuti jejak para salafus soleh dalam budaya ilmu mereka. Moga di bukakan futuh ke dalam para hati muridin. Amen..-al haqeerah-
http://pondokhabib.wordpress.com

Tiada ulasan: